¤,Örencik,¤
|
|
| örencik köyündeki yatır | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
sayit örencik Ahalisi
Mesaj Sayısı : 11 Yaş : 51 Nerden : kangal Kayıt tarihi : 12/01/08
| Konu: örencik köyündeki yatır Ptsi Mart 03, 2008 9:14 pm | |
| c-Felfan Baba:
Kangal merkeze bağlı Örencik (Halburveren) köyünün 15 km. doğusundaki Felfan Dağı’nın tepesindedir. Felfan Baba’nın türbesinin 1840’lı yıllarda Divriği müftüsü Ziya Bey'in önderliğinde bölge insanı tarafından yapıldığı rivayet edilmektedir. Dikdörtgen şeklinde olan türbe, kesme taşlardan ve Horasan harcı
kullanılarak yapılmıştır. Çatısı ahşaptır. Şçerisindeki mezar, taşlarla yapılmıştır. Burada yatan zatın nereden, ne zaman geldiği ve hangi tarihte vefat ettiği bilinmemektedir. Hacı Bektaş Veli'nin müridi olduğuna dairsöylentiler
yaygındır.
Örencik ve Çevre köylerin Felfan Baba’yı ziyaret etme amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Çocuğu olmayanlar, sütü az olan loğusa kadınlar ve çocuğu yaşamayıpta yaşamasını isteyenler Felfan Baba’ya gelirler. Orada mum yakıp çaput bağlarlar. Sonra mezarın toprağından bir miktar alarak geri dönerler. Alınan toprak, çevredeki farklı yedi ziyaret yerinden alınan toprağa katılarak bu toprağın karıştırıldığı su ile üç ile yirmi bir gün arasında sessiz bir ortamda banyo yapılır.27
lkbahar aylarında civar köylüler Felfan Baba’ya gelerek dua ve niyazda bulunduktan sonra kurban keserler. Bu ziyaretin asıl amacı bölgenin ekili arazilerinin yangın ve haşarat gibi tabiat afetlerinden korunmasıdır.28
Havalar kurak gittiği zaman yağmur yağması için topluca Felfan Baba’ya çıkılarak dua ve niyazlar yapıldıktan sonra kurbanlar kesilir.29
-------------------------------------------------------------------------------------------------
27 Veysel Çelik, Örencik Köyü, 1940 Doğumlu, Ortaokul Mezunu.
28 Hacı Mehmet Özdemir, Delioğlan Deresi, 1929 Doğumlu, Okur-Yazar Değil.
29 Mustafa Topuz, Deliktaş Nahiyesi, 1927 Doğumlu, Okur-Yazar Değil.
Alevî-Sünnî ayırımı yapılmadan ziyaret edilen Felfan Baba’ya aile geçimsizliğinin giderilmesi ve
huzurlu bir ortamın sağlanması içinde gidilerek dua ve niyazlarda bulunulduğu nakledilmektedir.30 | |
| | | Misafir Misafir
| Konu: Geri: örencik köyündeki yatır C.tesi Mart 15, 2008 5:04 pm | |
| sağol deze oğlu öğrenmiş olduk ben bilmiyordum.eline sağlık |
| | | sayit örencik Ahalisi
| Konu: Geri: örencik köyündeki yatır Paz Mart 16, 2008 12:08 am | |
| ALLAH HEPİMİZDEN RAZI OLSUN | |
| | | Misafir Misafir
| Konu: Geri: örencik köyündeki yatır Paz Mart 16, 2008 6:28 pm | |
| Amin inşallah bunların devamını bekliyoruz deze oğlu. |
| | | abdullah_kuzu örencik Ahalisi
Mesaj Sayısı : 363 Yaş : 54 Nerden : kangal sitemizi begeniyormusunuz? : evet Kayıt tarihi : 22/03/08
| Konu: Geri: örencik köyündeki yatır C.tesi Mart 22, 2008 3:07 pm | |
| | |
| | | Admin Admin
| Konu: Geri: örencik köyündeki yatır Ptsi Mart 24, 2008 1:46 am | |
| | |
| | | Tacettin örencik Ahalisi
Mesaj Sayısı : 15 Nerden : İstanbul sitemizi begeniyormusunuz? : idare eder Kayıt tarihi : 15/10/08
| Konu: Geri: örencik köyündeki yatır Çarş. Ekim 22, 2008 11:03 am | |
| kim kimin teyzesinin oğlu burada ) | |
| | | halis karaca örencik Ahalisi
Mesaj Sayısı : 286 Yaş : 71 Nerden : Vatan toprağının her yerinden(alanya) sitemizi begeniyormusunuz? : und wie! Kayıt tarihi : 18/03/08
| Konu: Geri: örencik köyündeki yatır Çarş. Ekim 22, 2008 11:30 am | |
| SA. karıştırma Tacettin karışığa gelmiş! | |
| | | Tacettin örencik Ahalisi
Mesaj Sayısı : 15 Nerden : İstanbul sitemizi begeniyormusunuz? : idare eder Kayıt tarihi : 15/10/08
| Konu: karışmaz bunlar:) Cuma Ara. 12, 2008 2:43 pm | |
| yok karıştırmadım benimde teyzemin cücükleri oluyorlarda )) misafir diye yazan hangi teyzemincücüğü onu tanıyamadım ) | |
| | | memduh.cakmak örencik Ahalisi
Mesaj Sayısı : 1 Yaş : 60 Nerden : İSTANBUL-ÜMRANİYE sitemizi begeniyormusunuz? : EVET GÜZEL OLMUŞ Kayıt tarihi : 09/01/09
| Konu: Geri: örencik köyündeki yatır Çarş. Ocak 14, 2009 11:13 pm | |
| selam örencik köylülerim nasılsınız iyimisiniz soğukla aranız nasıl burada arkadaşlar bir birlerine deze oğlu diyor ama biri tacettin diğeri kim acaba kendisini tanıtmamış taıtırsa iyi olur hepinize hayırlı akşamlar. | |
| Konu: Geri: örencik köyündeki yatır Ptsi Ocak 19, 2009 9:02 pm | |
| ben sayit bundan sonra daha yoğun olarak burdayım | |
| Konu: Geri: örencik köyündeki yatır Ptsi Ocak 19, 2009 9:05 pm | |
| ben aynı zamanda dernek başkanlığını yürütmekteyim | |
Mesaj Sayısı : 286 Yaş : 71 Nerden : Vatan toprağının her yerinden(alanya) sitemizi begeniyormusunuz? : und wie! Kayıt tarihi : 18/03/08
| Konu: Geri: örencik köyündeki yatır Salı Ocak 20, 2009 12:39 pm | |
| SA. Sayit kardaşım hele hoş geldin kimlerdensin kendini bir tanıtırsan sevinirim. SLM | |
| Konu: Geri: örencik köyündeki yatır Salı Ocak 20, 2009 8:12 pm | |
| s.a ben hacıkaalerden hacı çelik'in oluyum | |
| Konu: Geri: örencik köyündeki yatır Çarş. Ocak 21, 2009 11:28 am | |
| SA.Demekki akrabada oluyoruz ismet çelik benim teyzen min oğlu. | |
| Konu: sa Perş. Ocak 22, 2009 10:00 pm | |
| s.a.halis abi ben mustafa karacayı tanıyorum sizi tanıyamadım. inşallah bir gün görüşürüz.yanımda veysel çeliğin oğlu harununda selamı var.oda sen tanımıyor. | |
| Konu: Geri: örencik köyündeki yatır Cuma Ocak 23, 2009 12:02 pm | |
| SA.İnşallah bir gün görüşürüz Sayitciğim. mustafa karaca benim abim dir. ben 36 sene almanyada kaldım, tanımaman normaldir. veysel abinin oğlu harunada selamlarımı söyle babasını iyi tanırdım . birde köylülerim beni has diye tanırlar SLM | |
| | | Nazir Şahin örencik Ahalisi
| Konu: Geri: örencik köyündeki yatır Ptsi Mart 09, 2009 12:46 am | |
| NAZİR ŞAHİN saygi değer oğrecikli koylulerim kandiliniz kütlar hepinize selam lar | |
| | | | örencik köyündeki yatır | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |
|